Terapi individ

Genom större tillgång till dina känslor får du möjligheten att leva ett friare liv, mer i linje med dina personliga värderingar. I terapin får du hjälp av leg. psykolog Åsa att rikta värme och respekt mot dig själv i utforskandet av dina tankar och känslor. Du tränar på så vis upp din förmåga till självmedkänsla vilket gör dig bättre rustad att möta motgångar.

Psykoterapin tar avstamp i affektfokuserad psykodynamisk terapi. Metoden utgår ifrån teorier om att människor är relationella varelser, som från start i livet får lära oss hur vi ska vara i relation till andra människor. Det innebär att en del känslor, genom inlärning,  kommer att upplevas som oacceptabla eller allt för smärtsamma för att ha i vårt medvetande. För att slippa de känslorna tar vi till omedvetna strategier, som i sin tur kan leda till lidande av olika slag. På mottagningen i Malmö eller Lund, eller vi länk, får du hjälp att bli medveten om vilka strategier du använder, och i ett tryggt rum får du möjligheten att närma dig det som hittills varit svårt, och hitta resurser att kunna göra nya val framöver.

1375 kr per 45 minuters session

Terapi hos psykolog Västra Hamnen

Hjälp med ångest

Ångest är samma kroppsliga reaktion som rädsla, men utan en faktisk fara. Den signalerar istället att om ett inre “hot”, alltså en känsla som vi en gång i tiden lärt oss att förknippa med avvisande eller annat obehag. Ångest är alltså inget farligt i sig, utan en ledtråd om att en känsla väcks, som varit viktig att undvika i det sammanhang där vi vuxit upp.

Ångest kan manifestera sig på olika sätt och påverka individer på flera plan. Här är några vanliga symtom:

  1. Fysiska symtom:

    • Hjärtrusning eller oregelbundna hjärtslag

    • Andnöd eller känsla av att inte få tillräckligt med luft

    • Svettningar, skakningar eller darrningar

    • Muskelspänningar och värk

    • Trötthet eller sömnproblem

  2. Emotionella symtom:

    • Känslor av oro eller panik

    • Känsla av att vara överväldigad

    • Irritabilitet och frustration

    • Känslor av skam eller skuld

  3. Kognitiva symtom:

    • Svårigheter att koncentrera sig eller fatta beslut

    • Tankar som snurrar och känslor av att tappa kontrollen

    • Överdriven oro över framtida händelser

  4. Beteendemässiga symptom:

    • Undvikande av situationer som kan orsaka ångest

    • Ökad behov av kontroll eller struktur

    • Social isolering eller undvikande av umgänge

Symtomen kan variera beroende på individ och typ av ångestsyndrom. Om ångesten påverkar din vardag kan det vara bra att söka professionell hjälp.

Genom affektfokuserad terapi kan du få hjälp med ångest genom lära dig att identifiera och förstå dina känslor. Det handlar om att utforska inre känslomässiga reaktioner, däribland ångesten, att inte dämpa eller undvika känslorna, utan att möta dem med nyfikenhet för att förstå på vilket sätt de kan vara till hjälp för dig. Känslor är precis som som andra kroppsliga behov - en signal om att vi behöver något: ett sug eller kurr i magen betyder att jag är hungrig, och jag kan tillfredsställa behovet genom att ta något att äta. På samma sätt är tex. ilska en signal om att någon kliver över mina gränser, och jag kan tillgodose behovet genom att uttrycka min gräns, tex. att säga nej till ytterligare ett uppdrag på jobbet.

Många som lider av ångest är hårda mot sig själva och dömer sina känslor som svaga eller felaktiga. Genom att utveckla en medkännande inre dialog kan du få hjälp med din ångest genom att skapa en tryggare plats för dig själv. Övningar som inkluderar att visualisera ett medkännande stöd och att erbjuda sig själv tröst kan vara kraftfulla verktyg för att uppleva hjälp med ångest.

Hjälp med depression

Depression är en vanlig och, kan vara en, allvarlig psykisk sjukdom som kan påverka ditt liv. Symtom på depression kan variera från person till person, men det finns flera vanliga kännetecken som ofta förekommer. Några av dessa inkluderar:

  • Nedstämdhet: En konstant känsla av sorg eller tomhet som varar större delen av dagen.

  • Brist på intresse: Minskat intresse eller glädje för aktiviteter som tidigare var behagliga, inklusive sociala sammanhang.

  • Ändrad aptit: En betydande viktökning eller viktminskning, eller förändringar i matvanor, såsom överätande eller brist på aptit.

  • Sömnproblem: Svårigheter att somna, för tidig uppvaknande eller överdriven sömn.

  • Trötthet: Konstant känsla av trötthet och brist på energi, även efter tillräcklig sömn.

  • Kognitiva svårigheter: Problem med koncentration, beslutsfattande eller att minnas saker.

  • Känslor av värdelöshet: Självkritik, skuld eller negativa tankar om sig själv.

  • Fysiska symtom: Oklara kroppsliga besvär som huvudvärk, magont eller muskelvärk utan medicinsk förklaring.

  • Tankar på döden: Återkommande tankar om döden, självmord eller självmordsförsök.

Det är viktigt att söka hjälp hos en professionell om du eller någon du känner upplever flera av dessa symtom under en längre tid. Genom affekfokuserad terapi och med ett särskilt fokus på självmedkänsla får du möjlighet att förstå dina tankar och känslor på ett djupare och mer meningsfullt plan. Du kommer även att lära dig nya och effektiva sätt att hantera dessa känslor och tankar, vilket leder till hjälp med depressionen. Genom att komma i kontakt med dig själv allt med arbetar du aktivt för att bli av med nedstämdhet och återfå en känsla av balans och inre harmoni i ditt liv. Ibland kan antidepressiv medicin behövas under en period, och är bra att kombinera med psykoterapi; i sådana fall skrivs den ut av läkare på vårdcentralen efter noggrant övervägande av din situation. Det finns alltså olika metoder och vägar att utforska för att få hjälp med depression, samt för att återfå ett gott välmående och en ökad livskvalitet på lång sikt.

Det finns olika saker du kan göra på egen hand för att få hjälp med depression, parallellt med terapi: Försök att hålla kvar i aktiviteter och personer som du vanligtvis mår bra av. Även fysisk rörelse, rutiner för mat och sömn kan bidra med hjälp vid depression. Att vända dig till personer i din omgivning för att få stöd och tröst är viktigt. Vi är inte skapade för att bära tunga saker på egen hand. Ibland kan depression leda till tankar på att livet inte känns värt att leva. Så ska ingen människa behöva känna. Får du tankar av det slaget ska du vända dig till vården för att få hjälp med depressionen. Om läget är akut ska du ringa 112.

Om du inte är nöjd

Att du är nöjd med vårt arbete är grunden för det hela. Om något inte känns bra eller något är oklart, är det en viktig byggsten i vårt arbete och välkomnas oavsett form. Ta gärna upp det under sessionen, eller skriv ett meddelande i journalprogrammets meddelandefunktion om du känner dig mer bekväm med det.

För dig som kommer via remiss från vårdcentralen:
Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående.

Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård.

Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre.

Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål: Om du inte är nöjd med vården - 1177